Sushi alapok I.

Maki? Big Maki? Nigiri? - Mit takarnak ezek a kifejezések?

 

 

Maki? Big Maki? Nigiri? - Mit takarnak ezek a kifejezések?
A következő cikkből kiderül!

 


 

Érdekes módon a sushi (hideg, kis falatkákra formázott vagy vágott rizses étel) kialakulásához évszázadokkal ezelőtt éppen a halak tartósításának szándéka vezetett el. A halszeleteket rizzsel és sóval együtt kövekkel préselve elásták, majd néhány hetes vagy hónapos erjedés után ásták ki újra. A rizs erjedés közben ecetet termelt, mely aminosavakká bontotta a halat, így tárolható vált a hal anélkül, hogy megromlott volna. Az erjedt, savanykás rizst sosem ették meg.

 

A legenda szerint egyszer Kínára hatalmas éhínség köszöntött, így a hal mellé a rizset is kénytelenek voltak megenni. Mindenkit meglepetésként ért, hogy a nyers hal az ecetes rizzsel és sóval kiváló ételnek bizonyult, így feltehetőleg ettől kezdve kezdték el együtt fogyasztani a őket. Ma a sushi nemcsak Japánban, hanem külföldön is népszerű fogássá vált.

 

Sushi-fajták:

A történelem során egyre kifinomultabb lett a sushi készítési eljárás, több száz különféle sushi létezik az ízesítés és az összeállítás változatos módjainak köszönhetően. Nézzük, melyek a leggyakoribb sushi-fajták.
 Maki sushi (vagyis tekert sushi)

Ez talán a legismertebb, leggyakoribb fajta. Kiterített bambuszrolóra helyezik a szárított tengeri algalapot (nori), amit kb.1 cm vastagon borítanak be rizzsel és a közepére rakják a halcsíkokat vagy zöldségeket. A bambuszroló segítségével feltekerik, kissé összepréselik, majd összevágják kis szeletekre (általában 6-8 darabra).


 A Maki sushinak van egy olyan fajtája, amikor nem egy fél, hanem egy egész algalapot használnak fel, és jól megtömik mindenfélével.
Ez a
Futo Maki.


 Emellett van egy olyan verziója is, amikor nem az alga van kívül, hanem a rizs és általában szezámmagban forgatják meg.
Ez az
Big Maki, vagyis „kifordított tekercs”.

 

 

 
 Nigiri sushi

 A nigiri egy kézzel formázott, rizsből készült ovális gombóc. Erre rakják rá a halcsíkot, zöldséget vagy bármilyen más tengeri herkentyűt.
 Egyes feltéteket noricsíkokkal rögzítenek a rizshez.


 Inari sushi

Az inari sushi nem a klasszikus sushi vonalat követi, ugyanis ez egy sült tofuból készített batyu, tölteléke pedig rendszerint sima sushi rizs. 

Osi sushi
Hazánk nyelvén leginkább „préselt sushinak” mondhatnánk. Lényegében egy faforma aljába elhelyezzük a húst, zöldet, akármit, arra jön rá a sushi rizs, majd az egészet a forma segítségével masszív kockává préseljük, végül feldarabolva tálaljuk. Aki tart a préselt algától, annak ajánljuk ezt a fajtát kipróbálni. 

Amivel még találkozunk minden magára valamit is adó sushi tálon:

 Szójaszósz:

elsőre nem bizalomgerjesztő, de megéri kipróbálni, egészen új dimenziókat ad a sushi ízének.

 
Gyömbér:

ez önmagában fogyasztandó, nagyon finom. Viszont vannak igen erős fajták is, így csak módjával. Lényege, hogy két falat között, mielőtt egy újabb sushi csodával ajándékozzuk meg ízlelőbimbóinkat, egy falat gyömbérrel tudjuk előkészíteni az élményt, így nem keveredik a két sushi íze a szánkban.

 
Wasabi:

japán retek, szerintem nem kell külön leírni senkinek. Aki még nem hallott róla, nem kóstolta, annak csak annyit, hogy óóóvatosan! Rettenetesen erős tud lenni, bár ezt is étterme válogatja. Nagyon finom, de gyilkos.


 A sushin kívül a sashimi is slágerétel Japánban. A sashimihoz felhasznált halnak mindig nagyon frissnek kell lennie. Olyannyira, hogy sok helyen egészen addig az akváriumban úszkál a hal, amíg meg nem rendelik. Így garantáltan friss, amikor a séf elkészíti, azaz egészen vékonyra szeleteli.

Sashimi nemcsak hal lehet, hanem mondjuk marha vagy enyhén előfőzött polip, annak is a legnemesebb része. Általában ezt az ételt a sushi előtt, első fogásként és wasabi nélkül eszik. A Csendes-óceánban élő, ott halászott bluefin tonhal 80 százaléka „végzi” sushiként vagy sashimiként.

 


 


Kapcsolat

 • La-Guna Étterem & Mori Sushi

  Cím: 1215 Budapest,
  Bajcsy Zsilinszky u. 47.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, IX, XI, XII, XIII, XX, XXI,
  XXII, XXIII

  Rendelés: +36 1/788-8147
  Asztalfoglalás: +36 1/787-9522

  Web: www.lagunaetterem.hu
  asztalfoglalas@lagunaetterem.hu 
 • IMÁZS Étterem

  Cím: 1067 Budapest,
  Hajós utca 16-18.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, VII, VIII, IX, XI,
  XII, XIII.

  Rendelés: +36 70/425-0201
  Asztalfoglalás: +36 1/269-3263

  Web: www.imazsetterem.com
  info@imazsetterem.com
 • La-Guna Sushi Bar

  Cím: 1193 Budapest,
  Üllői út 216/8

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  VIII és IX bizonyos területei,
  X, XVIII, XIX,
  valamint Gyál és Vecsés

  Rendelés: +36 70/425-0090
  Asztalfoglalás: +36 1/280-0845

  Web: www.lagunasushi.hu
  sushilevelezes2@gmail.com