Sushi alapok II.

Beszéljünk az etikettről

Most már tudjuk, hogy milyen sushi fajták vannak, illetve ezeket milyen finomságokkal érdemes fogyasztani, itt az ideje, hogy beszéljünk az etikettről is.
Az illem és a formaságok nagyon fontosak Japánban, a szabályok betartása és tisztelete; az egyén érdekeinek alárendelése a társadalom érdekeivel szemben pedig a kultúra alapvető része. Így nem meglepő, hogy az asztalnál is több dologra kell figyelnünk, ha szeretnénk tiszteletben tartani az ország szokásait.
 

Jó étvágyat!


Nincs egyértelmű megfelelője az általunk használt "Jó étvágyat!" kifejezésnek. Ugyanis az étkezés előtt használt Itadakimasu inkább annyit jelent, hogy elfogadom, hozzákezdek. Az étel készítőjétől, vagyis a meghívó féltől kifejezetten illetlenség is lenne, ha ezt ő mondaná a vendégeinek. Így, ha vendégségben vagyunk, ne várjunk erre! A biztonsági megoldás az, ha a többi vendég ütemérzékére hagyatkozunk, és velük együtt mondjuk, hogy Itadakimasu. 
A japánok, velünk ellentétben nem sorra hozzák ki a fogásokat, hanem egyszerre tálalják őket, így mindenki csipegetheti a neki tetsző falatokat. Nagyon fontos, hogy ez nem az esti tv nézés közben elfogyasztott chips evés módszerével fogyasztandó, nem a közös tálból eszünk közvetlenül. Szépen kiveszünk 1-2-3 falatot, majd onnan vesszük a szánkba.
 

A falatok A pontból B pontba való eljuttatására az evőpálcika szolgál, ami alól kivétel a nigiri sushi, mivel ez utóbbi könnyen szétesik a puha rizsnek köszönhetően, s mert nincsen teljesen bebugyolálva norival. A saját evőpálcáinkkal ne kínáljunk vagy adjunk át másoknak ételt. A pálcikákkal tilos mutogatni, rájuk ételt szúrni, lenyalni őket, az ételben turkálni, vagy válogatni velük.


Ha egyszer a pálcáinkkal felemeltünk valamit a tányérunkról, és beleharaptunk, együk tovább, mert nem illik visszatenni. Amikor a pálcáinkat nem használjuk, ne állítsuk a tányér szélére, ne tegyük közvetlenül az asztalra vagy a bárpultra, hanem párhuzamosan, a (remélhetőleg odakészített) tartóra.  

Az ízesítésre szolgáló szójaszószt nem az ételre (és főleg soha nem a rizsre) öntsük, hanem mindig kis tányérkába helyezzük, amelybe a falatokat belemártjuk. Bizonyos sushi típusoknál megengedett, hogy a wasabit és a szója szószt összekeverjük magunknak, de alapvetően kerülendő, mert udvariatlanságnak számít.A kiválasztott falatot megmártjuk a szójaszószban és a tetejére helyezve egy kis wasabit, máris fogyasztható. Nigiri esetében még meg kell említeni, hogy bár fogyasztható kézzel, cserébe illik megfordítani mártogatás előtt és nem a rizzsel itatni fel a szójaszószt. Ha nem megy a forgatás, akkor jön jól a gyömbér, mivel azt belemártva a szószba, megkenhetjük vele a sushi tetejét (ezt persze már nem kézzel tesszük, hanem pálcikával).

  
Sushi mellé zöld teát vagy sört szoktak kínálni.
 
Étkezés végén lehetőleg soha ne hagyjunk a tányérunkon rizst, mert ez udvariatlanságnak számít. 
Lehetőleg ne kérjünk kést vagy egyéb nyugati evőeszközt, mert japán szemmel nézve ez azt jelenti, hogy az étel ehetetlenül és élvezhetetlenül kemény. 


 


Kapcsolat

 • La-Guna Étterem & Mori Sushi

  Cím: 1215 Budapest,
  Bajcsy Zsilinszky u. 47.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, IX, XI, XII, XIII, XX, XXI,
  XXII, XXIII

  Rendelés: +36 1/788-8147
  Asztalfoglalás: +36 1/787-9522

  Web: www.lagunaetterem.hu
  asztalfoglalas@lagunaetterem.hu 
 • IMÁZS Étterem

  Cím: 1067 Budapest,
  Hajós utca 16-18.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, VII, VIII, IX, XI,
  XII, XIII.

  Rendelés: +36 70/425-0201
  Asztalfoglalás: +36 1/269-3263

  Web: www.imazsetterem.com
  info@imazsetterem.com
 • La-Guna Sushi Bar

  Cím: 1193 Budapest,
  Üllői út 216/8

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  VIII és IX bizonyos területei,
  X, XVIII, XIX,
  valamint Gyál és Vecsés

  Rendelés: +36 70/425-0090
  Asztalfoglalás: +36 1/280-0845

  Web: www.lagunasushi.hu
  sushilevelezes2@gmail.com