Feltekerve, avagy a „makik” világa

Ismerik-e azt a mondást, hogy nem minden sushi maki, de minden maki, sushi? A szusi (sushi, 寿司, 鮨 vagy 鮓) „főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak.”

Azaz a sushi száraz, préselt, sózott vagy terijaki-szósszal akár magában is ehető noriba (fekete tengeri moszat v. algalapokba) esetleg vékony omlettbe vagy szójapapírba egy bambuszszőnyeg segítségével feltekert, henger alakú változata a makizushi (巻き) vagyis tekert sushi (巻寿司), illetőleg a makimono (巻物).
Számtalanféle makimono (巻物,) tekercsvariáció létezik, melyeket nem csak a töltelékük különböztet meg egymástól, hanem a tekercsek vastagsága is. Ugyanis a norilapok mérete lényegesen befolyásolja a makimonok méretét (tekercsvastagságát), így például egy teljes lapból lesz a futomaki, félből pedig a hosomaki és temaki.

Ha vastag, akkor futomaki (太巻)

A gyakran tisztán vegetáriánus összetevőkből álló futomaki egy nagy, vastag tekercs, mely akár 3–4 cm átmérőjű is lehet és többnyire két- vagy háromféle színben-ízben egyaránt harmonizáló töltelék található benne. A futomaki egy különleges formája, amelyet ünnepek (szecebun) alkalmával szeleteletlen tekercs formában fogyasztanak, az ehou-maki (恵方巻).

Ha vékonyka hosomaki (細巻)

A noriba tekert hosomaki, mivel igen vékonyka tekercs, rendszerint egyféle töltelékkel készül. A 2-2,5 cm átmérőjű rizstekercsbe így gyakran tonhalszelet, lazac, tofu, répacsík, uborka esetleg avokádó kerül. Az uborkával készült hosomaki másik neve a kappamaki (河童巻). Mivel az uborka, összetevőinek köszönhetően a szájban képes semlegesíteni az ízeket, ezt a makit gyakran fogyasztják erőteljesebb, karakteresebb íz-világú, vagy kissé csípősebb, fűszeresebb fogások között. A nyers, vöröses tonhallal töltött hosomaki neve pedig: tekkamaki (鉄火巻). Nem is bonyolult. Igaz?

Aki úgy véli ezzel ki is merült a lehetséges makizushi-variációk tárháza, téved.

Ha van sima, akkor bizony van kifordított tekercs is, vagyis uramaki (裏巻).

A közepes méretű uramaki esetében nem az egész tekercset veszi körbe a nori, hanem csak a belső tölteléket, majd eköré kerül a rizs és a külső borítás, ami többnyire fekete szezámmag, de lehet vörös vagy fekete kaviár vagy épp wasabiko és lazac, tonhal vagy avokádó szelet is.
Bár nemhogy evőpálcikával, de még kézzel is elég nehéz elfogyasztani, mégis a nyugati világban igen népszerű ez a tekercs, melyet hagyományos módon tonhallal, surimivel, tamagoval, takuánnal, uborkával, répával, vagy épp újhullámosan füstölt-pácolt angolnával, avokádóval, fűszeres krémsajttal, majonézzel szokás elkészíteni.

Volt sima és volt fordított, és ha hiszik, ha nem, van „ferdített” is. Vagyis, ha kúpformájú, akkor temaki (手巻)


Kapcsolat

 • La-Guna Étterem & Mori Sushi

  Cím: 1215 Budapest,
  Bajcsy Zsilinszky u. 47.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, IX, XI, XII, XIII, XX, XXI,
  XXII, XXIII

  Rendelés: +36 1/788-8147
  Asztalfoglalás: +36 1/787-9522

  Web: www.lagunaetterem.hu
  asztalfoglalas@lagunaetterem.hu 
 • IMÁZS Étterem

  Cím: 1067 Budapest,
  Hajós utca 16-18.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, VII, VIII, IX, XI,
  XII, XIII.

  Rendelés: +36 70/425-0201
  Asztalfoglalás: +36 1/269-3263

  Web: www.imazsetterem.com
  info@imazsetterem.com
 • La-Guna Sushi Bar

  Cím: 1193 Budapest,
  Üllői út 216/8

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  VIII és IX bizonyos területei,
  X, XVIII, XIX,
  valamint Gyál és Vecsés

  Rendelés: +36 70/425-0090
  Asztalfoglalás: +36 1/280-0845

  Web: www.lagunasushi.hu
  sushilevelezes2@gmail.com