A kifinomult és elegáns Chakin Sushi (茶巾寿司)

A Chakin Sushit Japánban Fukusa vagy Hoshó makinak is nevezik, aszerint, hogy milyen alkalmakkor fogyasztják azt. A hagyományosan főleg ünnepek és fesztiválok alkalmával fogyasztott Chakin Sushi nevét onnan kapta, hogy elkészítve mind színében mind textúrájában hasonlít egy barna vászonkendőre, amelybe a teaceremónia kancsóját, kellékeit is csomagolják.

Hogy született a Chakin Sushi?

Chakin Sushi „megszületésének” története a hagyományok szerint a Taisó-korszakig (大正時代, Taisho ) nyúlik vissza, amikor is Taisó uralkodó vendégei számára ez a batyu-szerű sushi került felszolgálásra és meglátva a fura kinézetű ételt, a császár felesége elnevezte azt Chakin-nak. 

A Fukusa maki a hagyományok szerint a teaszertartások (chakai) alkalmával, egymásnak átnyújtva a szeretet és a jókívánságok kifejezésére, míg a Hoshó inkább egyfajta „szerencsesütiként” funkcionál, amelybe feltekerve kis üzeneteket rejtenek.

A Chakin Sushi alapja a legkülönbözőbb módokon ízesített főtt rizs, amelyet vékony omlett-lepénybe csomagolva, átkötve, többnyire színes étel-díszítéssel készítenek el, így ezek a kis Sushik leginkább gusztusos batyukra, vagy kibontandó ajándékcsomagokra hasonlítanak, amelyekben kivétel nélkül mindig valami finom meglepetés valamint „jószerencse” lapul.

A Chakin Sushi elkészítése során ízlés szerint a rizst nagyvonalúan összekeverik a felszeletelt és előfőzött shiitake gombával, tenger gyümölcseivel (rákhússal, kagylóval, nyers vajhallal, lazaccal, tonhallal), szezámmaggal, momi-norival, majd egy óra pihentetés után ebből a keverékből egy nagy falatnyi adagot a tojáslepény közepére halmoznak és „becsomagolnak”.

Egy gondosan elkészített Chakin Sushi nem csak szemet gyönyörködtető, de egyben lelket megérintő, igazi íz-orgia.

A kész Chakint többnyire gondosan méretre vágott tengeri nori szalagokkal, vagy félujjnyi vékonyra szeletelt zöldhagyma csíkokkal kötik át. Minden csomagolási forma esetében hosszabb megkötőt hagynak, így nyerik el végül a kész Chakin Sushik öblös szájú, megkötős batyu, vagy épp a gondosan csomagolt és rákkal, lazaccal, vörös lazac-kaviáral, szeletelt zöldségekkel feldíszített ajándékcsomag formájukat.

Az igazi Chakin sushi egyedi, különleges illatát semmivel sem lehet összetéveszteni, ugyanis körbelengi azt az ayuzu citrus (C. junos, vagy más néven japáncitrom) egyedi aromája, melyet vagy az ízesítésre és díszítésére gyakran használt Koshō fűszerpasztával érnek el, vagy autentikus elkészítés esetén a japán Shikoku szigeten termelt yuzutama tojásból készült édesen fanyar, citrusos lágytojás-lepény ínycsiklandó alapillata adja meg a Sushinak.

Ám ne döntsünk mindig pusztán a kinézet alapján. A kisebb, egyszerűbb, többnyire díszítetlen csomagocskát, amely ízesítésében teljesen megegyezik vele ám méretében nagyjából feleakkora, mint az átlag Chakin Shusi, Fushiminek nevezik. Ezt a falatnyi varázslatot is igazán érdemes megkóstolni!


Kapcsolat

 • La-Guna Étterem & Mori Sushi

  Cím: 1215 Budapest,
  Bajcsy Zsilinszky u. 47.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, IX, XI, XII, XIII, XX, XXI,
  XXII, XXIII

  Rendelés: +36 1/788-8147
  Asztalfoglalás: +36 1/787-9522

  Web: www.lagunaetterem.hu
  asztalfoglalas@lagunaetterem.hu 
 • IMÁZS Étterem

  Cím: 1067 Budapest,
  Hajós utca 16-18.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, VII, VIII, IX, XI,
  XII, XIII.

  Rendelés: +36 70/425-0201
  Asztalfoglalás: +36 1/269-3263

  Web: www.imazsetterem.com
  info@imazsetterem.com
 • La-Guna Sushi Bar

  Cím: 1193 Budapest,
  Üllői út 216/8

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  VIII és IX bizonyos területei,
  X, XVIII, XIX,
  valamint Gyál és Vecsés

  Rendelés: +36 70/425-0090
  Asztalfoglalás: +36 1/280-0845

  Web: www.lagunasushi.hu
  sushilevelezes2@gmail.com