Big Maki

A makizusi (巻寿司, 'tekert szusi') vagy makimono (巻物, 'tekercsvariáció') henger alakú, készítésekor a rizst és tölteléket leggyakrabban noriba tekerik (időnként vékony omlettbe vagy szójapapírba tekerve is előfordulhat). A tekercset hat-nyolc szeletre vágják fel. Összetekerését a makiszu (巻簾) nevű kis bambuszszőnyeg segítségével végzik.

Leggyakoribb fajtái:

A futomaki (太巻, 'vastag/nagy tekercs') noriba tekert vastag tekercs, 3–4 cm átmérőjű is lehet. Két-háromféle töltelék található benne, ezeket úgy válogatják össze, hogy ízben és színben is kiegészítsék egymást. Gyakran vegetáriánus, de előfordul kaviárral vagy apróra vágott tonhallal töltve is. A szecubun nevű ünnepen Kanszaiban hagyományosan tekercs alakban eszik, anélkül, hogy szeletekre vágnák, itt a neve ehou-maki (恵方巻, 'boldog irány tekercsek').

A hoszomaki (細巻, 'vékony tekercs') noriba tekert vékony tekercs, kb. 2 cm átmérőjű. Rendszerint egyfajta tölteléke van, gyakran tonhal, uborka, kanpjó, vékonyra vágott répa, újabban avokádó is. Egy fajtája az uborkával töltött kappamaki (河童巻), nevét a kappa nevű mitikus vízi lényről kapta, aki kedveli az uborkát. Hagyományosan nyers hal és más fogások közt eszik, hogy a fogások íze elváljon egymástól. A nyers tonhal töltelékű tekkamaki (鉄火巻) szintén a hoszomaki egy fajtája. Egy hiedelem szerint neve a 'tűzforró vas' jelentésű tekka a hal húsának színéből ered, valójában a tekkaba (鉄火場) nevű szerencsejáték-szalonokról nevezték el, ahol gyorsan elfogyasztható ételként népszerű volt (a szendvicshez hasonlóan). A negitoromaki (ねぎとろ巻) tölteléke póréhagyma és apróra vágott tonhal, a cunamajomakié (ツナマヨ巻) pedig konzerv tonhal és majonéz.

A temaki (手巻, 'kézi tekercs') kúpformára tekert nori megtöltve. Többnyire tíz cm hosszú, és kézzel eszik, mert evőpálcikával nehezen fogható meg. Legjobb akkor, ha készítése után közvetlenül elfogyasztják, mert a nori magába szívja a nedvességet, veszít ropogósságából és nehezebb átharapni.

Az uramaki (裏巻, 'kifordított tekercs') közepes méretű tekercs, legalább kétféle töltelékkel. Ennél a rizs van kívül és a nori belül: a tölteléket körbeveszi a nori, ezt a rizs, ezen pedig külső borítás, például szezámmag van. Különféle töltelékkel készíthető, például tonhallal, rákkal, avokádóval, majonézzel, uborkával, répával. Japánban nem túl népszerű, mert a többi, noriba burkolt típust könnyebb kézzel megfogni, nyugaton viszont népszerű, mert nincs olyan sötét színe, mint a noriba burkoltnak.


Kapcsolat

 • La-Guna Étterem & Mori Sushi

  Cím: 1215 Budapest,
  Bajcsy Zsilinszky u. 47.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, IX, XI, XII, XIII, XX, XXI,
  XXII, XXIII

  Rendelés: +36 1/788-8147
  Asztalfoglalás: +36 1/787-9522

  Web: www.lagunaetterem.hu
  asztalfoglalas@lagunaetterem.hu 
 • IMÁZS Étterem

  Cím: 1067 Budapest,
  Hajós utca 16-18.

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  I, II, III, V, VI, VII, VIII, IX, XI,
  XII, XIII.

  Rendelés: +36 70/425-0201
  Asztalfoglalás: +36 1/269-3263

  Web: www.imazsetterem.com
  info@imazsetterem.com
 • La-Guna Sushi Bar

  Cím: 1193 Budapest,
  Üllői út 216/8

  Online rendelés leadása ITT »»»
  Szállítási kerületek:
  VIII és IX bizonyos területei,
  X, XVIII, XIX,
  valamint Gyál és Vecsés

  Rendelés: +36 70/425-0090
  Asztalfoglalás: +36 1/280-0845

  Web: www.lagunasushi.hu
  sushilevelezes2@gmail.com